Monday, May 30, 2011

potong kuku

ni tangan si bambam anak dara saye.alkisah nk jadikan cerita babysitter medina yang dipanggil mama tuh, tolong potong kan kuku medina.balek2 kije ingat nak potong la kuku die sebab die kan suke menggosok2 muke.takut kang tecalar kang pedih lak die.skali tengok da pendek daa.lagi cantik dan kemas dari mommy die potong.terus say thanks kat mama die.heheh.

da sebulan lebeh anta medina kat mama die, so far ok.mintak2 beterusan la.bukan senang nak cari orang nak jage anak orang laen ngan ikhlas skang neh kan..

ok.tuh jek =)

Thursday, May 26, 2011

Dari Gold Coast

beruntungnye la jadi medina.kecik2 da pakai baju branded beli kat gold coast.zaman mommy dulu, mall kat kampung jek sayang.pakai baju pasar malam pun pernah.heheh.minggu lepas pil, sil 2 femili gi gold coast.mommy pesan baju tuk medina jek.beg koala tuh memang mommy idamkan dari medina dalam perut lagi eh.*dieowang plan gi da lame.so mintak tolong belikan.heheh.comel sangat.tebayang nanti medina da pandai jalan nak soh bawak beg tuh.mesti comel sambil tekedek kedek masih pakai pampers.oopss diapers.medina dapat baju 4 helai, 1 jeans, 1 tights ngan 1 beg.sume tu size 6 months above.tapi medina da muat pakai rasenye tuk sume baju tu kecuali yang long sleeve tu besa siket.yang tuh mommy arissa bagi.tights pumpkin patch tuh sangat comel.


haa.bukan medina punye baju jek,mommy pun ade gak.baju daddy same ngan mommy yang kaler putih tuh.pahtu 1 lagi tshirt australia tuk hubby kaler grey tuh.mommy dapat sandal esprit.ngan 1 fridge magnet.betambahla koleksi fridge magnet i.suke!!

Tuesday, May 24, 2011

rezeki

hah ni cite tekini.hehe
aku sesaje la try anta gambo fotoshoot time pregnant tuh kat magazine mami&baby dan pa&ma.gagah aku mase dalam pantang soh suami tolong post kan.aku anta 2 contest dan 2 2 aku menang.seap dapat 1st prize lagik.jangan maraaa.heheh.ni sume rezeki medina.
untuk adiah pa&ma aku belum dapat lagi.x silap dapat barang alaf 21 bernilai rm150.yang mami&baby adiah die dapat voucher modernmum rm500.tu gambo sebelah hasil rembatan aku kt modernmum.tak dapat banyak pun.tau la hage kat situ cane.mencekik darah je lebih.da abes voucher tu 500 seap aku tambah 11 ringgit lagik sebab total sume dalam gambo tuh 511 ringgit.bedalla labu.

yang dalam kotak tu kasut.hage die 129.nak bagi kat mak aku.yang kaler itam tu sua.tu plak nak bagi kat kakak aku.169 tak silap hage die.pahtu kaler putih purple tu baju.ingat nak pakai sendiri.tapi tataw la kalau tak sesuai kan.nak try pakai ngan belt.hage die 119.beg tu plak hage die 79.90.gune sendiri jela.ngan 1 lagi beg kecik tuk letak botol air ke pape.tapi aku letak air masak medina pakai thumbler bros.tak muat pun.tu hage die 15.lebeh kurang jela aku bagi hage eh.

tuk sesape yang tengah pregnant tu bleh la anta gambo macam aku gak kalau muke tak malu.ape nak kisah kan.dapat adiah lagi.hahah.aku masuk contest seap tengok dulu adiah pe yang dapat kalau menang.naseb la ade rezeki menang..kecoh kawan aku bile aku masuk magazine.padahal gambo cinonit jek pun..hahahah.ko lebeh emi ehhhhh.seap tagged kat fesbuk bagai.hampeh punye budak.same la tu ngan makyong zana tu..

belated birthday.

ye.aku taw.aku memang suke cite yang backdated punye.da basi la didil.ade lagi ke orang nak taw.heheh.ok ok.aku taw aku salah.heheh.pasni aku try apdet belog best siket.best ke? hahah
ni mase aku celebrate beday kat johnny ou ngan femili suami.da tua da aku.alhamdulillahhh.dalam usia 26 tahun ni aku da ade femili yang lengkap dengan kehadiran fathia medina dan dikelilingi orang2 yang aku sayang sangat.ayat skema jap.hahahh.ok ok.sambung.
suami tanye aku nak adiah pe.aku taklah harap kan pape.lagipun mase pas besalin arituh da dapat smartphone dari die.kalau ikutkan dapat transfer duk ngan suami pun da kire adiah paling bemakne skali sebab dapat la ngadap die ari ari.adela kawan gado.heheh.tapi suami nak bagi gak.dapat lah ni.




.




.




.




.




.




.




.




.




.




.




.



timekasih sayang.
background tuh kapet yang skang da kene letak kat stor sebab mase memule bawak medina balek puchong die batuk.so doktor soh simpan segala kapet bulu bulu bagai.kesian aku.baru jek nak sume merah menyala kat uma tu.medina punye pasal.letak dalam stor pn letak la.


dapat adiah sehari sebelum.soknye terus pakai.hahah.over plak ko dalam pade kate tanak adiah.hahaha.gelak guling guling.


ok.abes.

bye.

Wednesday, May 18, 2011

BERPANTANG

*apdet gmbo.mase neh berat masih 57.6kg. lepas 30 ari pantang.

sambung cite jait menjait siket.heheh.
lepas jek die bawak baby kua dari labour room, proses jait menjait pun bemule.aku memang da tak tengok da.aku tengok gunting segale bagai tu pun rase macam ngilu2.mase memule doktor jait, aku macam ade rase la benda tajam cucuk macam tuh.seap aku request kat doktor.eh doktor, saye nak tambah bius la.saye macam terase sakit siket.doktor pun injek la lagi.skali tuh ade jugak la rase saket.macam kene gigit semut macam tuh.aku pun tahan kan jela.lame jugak doktor jait.die cakap jaitan aku banyak sebab koyak banyak la kot.tapi mase tuh aku redha jerk.hahah.bayangkan aku kua dari labour room tuh kul 6.30ptg.tapi kua dari labour room masih steady lagi seap leh lambai2 kat femili aku yang tunggu kt lua bilek.heheh.
skali aku cite kat akak aku, mase doktor jait aku terase sakit, akak aku cakap, memangla ade rase saket siket..takkan takde rase saket langsung.heheh.aku neh ingat kan takde la saket langsung.hahaha.
aku mintak single room tuk stay kat spital malam tuh.dalam bilek tuh lengkap sume, seap ade 1 katil extra tuk suami.yelaa.sian kan suami da menunggu sehari suntuk takkan nak bagi tido kat kusi je.tak lame lepas tuh, nurse datang tunjuk kan baby.mase tuh macam kekok lagi nak pegang.tapi naluri ibu kan..nak jugak pegang sempat amek2 gambo jap sebelum nurse amek.kire malam tuh die tak tido ngan aku.panjang lak intro aku.heheh.

ok.bab bepantang plak.aku pantang bese2 jek.stat urut ari ke3 lepas besalin.pakai param pilis tuh sume.makan pun macam bese jek.kire aku bleh makan la lauk orang dalam pantang neh.makan sayur sawi, kobis, carrot, ikan masak singgang, ikan goreng, ayam goreng, tempe goreng.sedap jela aku rase sume.heheh.paling best aku makan biskut hup seng cecah milo.mmg feveret.pahtu makan nasi pagi ngan petang jek.waktu2 senggang aku makan cream crackers jacob tuh.abes ko aku makan biskut tu setin dalam sebulan.lagi aku makan biskut meri.hasilnye dapat la aku berat badan asal lepas habis bepantang.pheeuwww.hah lupe.bengkung aku pakai SETIAP HARI.tak penah miss.bangga jap.hahah
yang paling aku touching time bepantang neh, bile tibe bab2 suami nak balek kl.hah stat la bejurai air mate aku.mane taknye, time aku dalam pantang neh la die bwat kan sume tuk aku.sapukan ubat kuning kat luka, pakai kan tu, pakai kan neh.oh i love u syg! mase dekat seminggu aku besalin camtuh, suami demam.kesian sangat kat die.cakap kat die awak janganla demam..nanti sape nak jage saye.die bleh jawab die demam takpe..yang penting saye sihat.mintak kurangkan la saket saye dan pindah kan kat die.mase tuh rase sedeh sangat.yelaaa.lepas besalin dalam seminggu camtuh, nak jalan pun kene slow2.nak duduk kat kusi pun takut.bile da duk kat tilam terus taknak bangun2 lagi da sebab nak gerak tuh rase saket.tapi suami banyak bagi sokongan.rase bersyukur sangat Allah pinjam kan die untuk aku.dah2.jangan touching sangat.
bab2 jage baby plak, memang kat mak aku.heheh.medina neh die x banyak ragam mase dalam pantang.senang jek jage.waktu malam die bangun mintak susu 2 kali.siang tuh 2 3 jam sekali die mintak susu.tido pun ok.bile da bagi susu.die tido.adela skali 2 die meragam macam bile da bagi susu.die tak tido.tapi tak lame pun.suami seap bagi laptop kat aku bia aku tak bosan bepantang kat uma.bleh maen game ke ape.itu yang die pk.heheh.
sampai skang neh waktu tido medina da fix da.kalo malam die tido dari lepas maghrib sampai la kul 5 6 pagi baru die mintak susu.alhamdulillah senang sangat nak jage die.mungkin Allah nak uji aku mase awal mengandung kan die aku de mabuk terus sampai bulan ke4.bile medina lahir jerk, sikit pun tak susah kan aku ngan suami =)

*nanti aku tepek gambo aku dalam pantang.ade aku kisah rupe aku camne.heheh.nak aplod skang neh tak bawak gambo g opis.

Tuesday, May 10, 2011

anniversary

bangun pagi macam taw mood love2 mommy daddy die.


asyikla anak dara neh ajak besembang.


buah hati pengarang jantung mommy ngan daddy.


lepas daddy burpp kan medina.




my happines.alhamdulillahh.



kalau mengantuk.



balek umah bagi die men kat playgim while mommy ngn daddy beperang kat dapo.huhu



menu untuk dinner



biar pictures bercerita =)


i love you so much dear.

Monday, May 9, 2011

meniarap

dapat mesej dari mama medina.
'medina da meniarap..baru jap'

tekesima.terus tepon mama die.tanye macam2.hahah.da tepon mama, baru tepon daddy.sorry daddy.mommy excited sangat.hahahah
bestnye anak mommy da de kemajuan.sebelum neh macam asyik nak mengiring jerk.walaupun bukan mommy orang pertama yang nampak medina meniarap.tapi mommy happy sangat.sayang anak mommy.kite jumpe petang neh ea sayang!

mother's day

emak. MAYAMON RAAIS


mil.ASMAH ISMAIL



HAPPY MOTHER'S DAY EMAK.
saye sayang kat emak.

Thursday, May 5, 2011

Detik Itu

aku suke bace pengalaman blogger2 yang besalin.tapi nak cite pengalaman sendiri rase tak pandai.heheh.ape pun aku kongsikan pengalaman besalin ni bukan je untuk sesape yang bace belog ni, tapi untuk diri aku jugak.kenangan kann..

4 feb 2011
aku masih tak rase ape2 tande untuk besalin.sempat lagi aku pegi birthday party anak sedare aku kt jb.tapi pegi balik hari jela.pegi pagi, malam da sampai umah da.on the way balik dari jb singgah spital sebab rase baby macam kurang gerak.tapi sebab CNY, doktor cume on call je.takpelah.aku tawakal dan doa banyak2 bia sumenye selamat.lagi pun aku punye appointment ngan doktor sok pagi kul 8.
bile nak tido malam tu, hati macam bedebar2 sebab esok nak kene besalin da.aku ngan suami cakap2 ngan baby, mintak2 adela tande2 die nak kua jangan sampai mommy kene induce.genap esok, cukup la baby ni 40 minggu.borak2 ngan suami macam2 sebab kekonon ni la malam terakhir kiteorang sebelum ade baby nanti.ouchhh

5 feb 2011
6.20am
bangun awal pagi kecewa siket sebab masih takde tande2 yang aku nak besalin.dalam ati dapat rase da.nampaknye aku kene induce la nanti.cuak sebenanye.hahah.lepas seap solat subuh sume, dalam kul 7.30am aku ngan suami pun kua umah.plan nak gi bekpes dulu sebelum gi spital.tengah2 bekpes tuh, spital kol, ingatkan aku punye appointment kul 8am.sebab time tu da kul 8.15am.aku sempatla makan mihun goreng ngan sambal telur puyuh dan air milo ais.gedebak gedebuk kul 8.30am baru sampai spital.dala da sampai lambat, sibuk nak membuang dulu pulak.heheh.
sekali tu dalam toilet.rase macam nak menjerit happy sebab ade lendir ngan darah kat panties.shayang kat baby =) kua toilet bitaw suami dulu pahtu baru tekedek2 nak register.skali kene sound daaa ngan nurse kat situ sebab lambat.tak kisah la tu.huhu.pas register sume, aku kene masuk labour room terus untuk cek bukaan.da seseap tuka baju.

9.00am
dalam labour room, bende petama yang nurse bwat kat aku, die shave kan *u*u kt private part.mak aih.malu aku oiiii.aku baru shave kot sebab taw da aku nak besalin arini.nurse soh aku tunggu doktor untuk cek bukaan bape.kat spital aku besalin ni, 1 bilek ade 2 patient.ok.doktor datang untuk VE (seluk).eeuww.rase takut+cuak sume ade sebab dengar pengalaman2 orang ade yang kate seluk menyeluk ni sakit.ade yang kate biase jek.ok.bile doktor da seluk, cek bukaan da 3cm.alhamdulillahhh.terus doktor pecahkan air ketuban.aku pun tataw kenape die cepat sangat pecahkan air ketuban.bile air ketuban keluar rase ssyhhhhh macam kite shi shi tapi kua banyak gile dan rase air tu panas je.hehe.dan taw la aku rase time seluk menyeluk neh macam mane.heheh.bagi aku rase die takla sakit sangat cume macam ngilu2.mase doktor seluk ade nurse untuk tenangkan aku.die soh aku tarik nafas panjang2 jangan fikir sakit.and yes.it works.

9.30am
suami temankan aku kat lr.kiteorang borak2 macam biase sebab aku belum ade rase sakit pape lagi.haa lupe nak btaw.lendir ngan darah kua tanpe ade rase sakit siket pun.time ni aku tepon mak ngan abah aku mintak ampun sume.cakap kat tepon pun macam da sedeh da.

12.00pm
masih belum ade rase sakit ape2.nurse tanye ade rase nak buang air besar ke tak.aku jawab tak.memang takde.tapi nurse cakap nak masukkan satu tiub tuk aku shi shi.erk.maen pakse2 plak.hehe.aku pun ok jek.ngilu la jugak mase die masukkan tiub tuh.tapi terus jerk syyhhhh.laju jek kua.hahahaha.

12.30pm
rase macam nak tebe*ak.maken lame maken kerap.oh macam ni saket kontraksi rupenye.tak dan da aku nak kire selang bape lame sume rase sakit tuh.heheh.suami pulak sentiase bezikir dan ajar aku bace ayat macam2.memule bleh la aku bace ayat2 yang mak kakak aku ajar sume.tapi bile saket maken kerap aku cume mampu selawat dan zikir allahuakbar je.
mak ngan abah sampai.dieowang nak jumpe suami, aku seap tak bagi.tak sanggup rase nak bagi suami kua.aku tade kekuatan nak rase saket sorang diri.haha.poyo.suami tepon abah cakap aku ngah sakit.die tak sampai ati nak kua.hah time tuh bleh plak aku cakap ngan die, pegi la kua jumpe abah.kot abah ade nak tanye ape2 ke.suami cakap die takkan tinggal aku lelame.mase tuh memang aku da tak mampu fikir ape.tahan saket sambil pejam mate.cakap pun da tak mampu.angguk2 geleng2 jek.hahah.
tak sampai lima minit, suami masuk.temankan aku lagi.kesian kat suami.tangan sebelah die aku pegang bwat ilang rase saket.setiap kali saket kontraksi tu datang aku pegang tangan die kuat2.sebelah tangan lagi tolong kipaskan aku sebab aku cakap aku panas sangat.aircond pun tak rase langsung.memule bareng telentang.pastu aku bareng mengiring.nurse kate bile kite mengiring kurang siket rase saket tuh.tp sebenanye same jek.cume bile kite mengiring, kite akan rase selesa siket bile bedepan saket kontraksi tu.
nurse datang masukkan tiub untuk aku shi shi lagi.memang takde langsung rase nak shi shi.tapi bile masuk je tiub tuh lancar jek kua.hahah.

2.00pm
doktor datang cek bukaan bape cm untuk kali kedua.saket memang da semakin kerap dan bertambah saket.dan jantung aku macam nak gugur bile doktor cek bukaan aku masih 3cm.what???! aku da saket sangat.patient sebelah katil aku plak da bukak 4cm.doktor bincang ngan suami.doktor cakap aku kene operate sebab da lima jam masih 3cm lagi.sepatutnye 1 jam 1cm.suami pun cakap la.kan selalu anak petama memang lambat.ade tak care laen selaen operate.aku da tak mampu fikir ape.dalam kepale da tebayang bengkung yang mak aku belikan.yang aku cube2 pakai sebelum ni.
doktor cakap die boleh bagi mase paling maksimum dua jam untuk tengok samaade aku boleh besalin normal atau operate.paling tidak bukaan kene la 7cm.kalau setakat 6cm, die tak boleh tunggu lagi sebab air ketuban da pecah.takut baby kene jangkitan kuman atau ape2 kemungkinan laen.
suami bagi kekuatan kat aku.die btaw mak abah sume adek beradik tolong doakan aku sebab bukaan tak berganjak langsung lepas 5jam.suami mintak aku tahan saket demi untuk anak kami.mase tu aku pasrah.operate pun operate la.huhu.suami cakap2 kat baby.soh baby tolong mommy die.mase tuh aku da sedeh.sempat nanges.suami pun tak sampai ati tengok aku saket.die nanges skali.oh dear.sayang sangat kat awak.mmuah.hehe.
saket maken terase.setiap kali saket nurse tak bagi aku meneran.die soh aku tarik nafas dalam2 pastuh hembus.aku bwat ape yang die soh.tapi kekadang aku terteran jugak.sakett oii mase tuh.bile teran macam lega siket.saket die rase macam nak berak sembelit tuh.ade bende nak kua, tapi takleh kua.hehe.doktor tanye samaade aku nak tambah ubat tahan sakit ke tak.eh harus la nak doktor oiii.die da tambah ubat tuh gune air yang masuk dalam tangan aku tuh.tapi tak kurang pun rase sakit =(
patient sebelah katil aku da surrender.die mintak operate.aku masih lagi betahan.salah satu sebab aku taknak operate sebab nanti lambat nak kurus lepas besalin.sempat lagi fikir nak jage badan tuh.hahah.

3.00pm
aku tahan saket sambil pejam2 mate.mulut tak henti berzikir.suami pun same.suami notice ade darah kua dari aku nye private part.die cakap kat nurse.tapi nurse cakap tu perkare biase.aku da tak sedar darah nak kua ke ape ke.yang aku taw.saket.saket.saket.tak lame lepas tu suami cakap lagi kat nurse darah aku banyak kua.nurse masih lagi cakap tuh perkare biase.eh2 ko bukan nak tolong cek kan aku ke ape ke..skali lagi aku pasrah.suami pun da tak cakap ape lagi pasal darah lepas tu.die cube tenang kan aku.nurse soh die urut2 belakang aku.tapi sorry sayang.aku jadi lagi tak selesa.
mak aku masuk lr.soh aku selawat bebanyak.tengok muke mak, aku jadi lagi sedeh.oh mak.macam ni rupenye sakit mak nak lahir kan aku.sayang sangat kat mak.

4.10pm
nurse cek bukaan aku.da 8cm rupenye.oh alhamdulillahhhhh.aku rase lega yang amat sangat bile taw da 8cm.ini bemakne aku bleh besalin normal tunggu mase sampi 10cm.nurse soh aku menten care penafasan dan pesan lagi jangan meneran.tapi kekadang aku teteran jugak.bukan die taw pun.heheh.die seap kan sume peralatan sementara tunggu doktor abes bwat operation kat patient sebelah katil aku tadi.

4.30pm
doktor sampai.bile die cek bukaan da 10cm.sekali lagi aku besyukur ya Allahh.doktor soh aku push bile rase sakit.dan bile rase sakit tu datang, aku push.lepas 2 3 kali aku push.doktor tak bleh tunggu lame.sebab heart bit baby maken slow.kene vakum.oh bwatla ape pun.janji baby aku selamat.yang kelakar, mase die nak masukkan vakum, sakit kontraksi datang,tapi die tak bagi aku push.so aku tahan.bile vakum da masuk kat tuttt sakit kontraksi pun ilang.so sume tunggu aku sakit.hehehe.

4.35
baru rase saket datang, aku pun push dan tepat 4.35pm bertambah la seorang lagi umat Nabi Muhammad S.A.W dimuke bumi ini.alhamdulillah ya Allahhh..nurse tunjuk kan aku baby tu dan terus bawak kebilik laen.aku tak henti2 ucap kan rase syukur semuanye da selamat.

bab jait menjait sambung entry laen la ye.macam bleh masuk slot akasia jek panjang cerita aku neh.heheh.btw kat bawah ni gambar puteri aku lepas tiga hari melihat dunia.



3 hari

Wednesday, May 4, 2011

EH.

51 hari

eh eh.die apdet belog la.hahahah

mintak2 la pasni aku rajen mengapdet belog sebabnye aku memang banyak mende nak cite cumenye kekangan mase membatasi segalenye.ewaaahh.

memule ingatkan nak soh suami tecinta tolong tukar template design neh.baru semangat siket.tengok neh skang plain kaler macam air sirap keje kawen jek.heheh.tolong eh syg?

gambar diatas tiade kene mengena ngan tajuk.gambar tuh mase memule perasan medina pandai senyum bile berborak.mase neh sangat excited ok.diam x diam sok medina da 3 bulan.tengok die tido pun mendatangkan satu pasaan yang sangat bahagia.alhamdulillah atas kurniaan yang tidak terhingga neh ya Allah..