Thursday, May 5, 2011

Detik Itu

aku suke bace pengalaman blogger2 yang besalin.tapi nak cite pengalaman sendiri rase tak pandai.heheh.ape pun aku kongsikan pengalaman besalin ni bukan je untuk sesape yang bace belog ni, tapi untuk diri aku jugak.kenangan kann..

4 feb 2011
aku masih tak rase ape2 tande untuk besalin.sempat lagi aku pegi birthday party anak sedare aku kt jb.tapi pegi balik hari jela.pegi pagi, malam da sampai umah da.on the way balik dari jb singgah spital sebab rase baby macam kurang gerak.tapi sebab CNY, doktor cume on call je.takpelah.aku tawakal dan doa banyak2 bia sumenye selamat.lagi pun aku punye appointment ngan doktor sok pagi kul 8.
bile nak tido malam tu, hati macam bedebar2 sebab esok nak kene besalin da.aku ngan suami cakap2 ngan baby, mintak2 adela tande2 die nak kua jangan sampai mommy kene induce.genap esok, cukup la baby ni 40 minggu.borak2 ngan suami macam2 sebab kekonon ni la malam terakhir kiteorang sebelum ade baby nanti.ouchhh

5 feb 2011
6.20am
bangun awal pagi kecewa siket sebab masih takde tande2 yang aku nak besalin.dalam ati dapat rase da.nampaknye aku kene induce la nanti.cuak sebenanye.hahah.lepas seap solat subuh sume, dalam kul 7.30am aku ngan suami pun kua umah.plan nak gi bekpes dulu sebelum gi spital.tengah2 bekpes tuh, spital kol, ingatkan aku punye appointment kul 8am.sebab time tu da kul 8.15am.aku sempatla makan mihun goreng ngan sambal telur puyuh dan air milo ais.gedebak gedebuk kul 8.30am baru sampai spital.dala da sampai lambat, sibuk nak membuang dulu pulak.heheh.
sekali tu dalam toilet.rase macam nak menjerit happy sebab ade lendir ngan darah kat panties.shayang kat baby =) kua toilet bitaw suami dulu pahtu baru tekedek2 nak register.skali kene sound daaa ngan nurse kat situ sebab lambat.tak kisah la tu.huhu.pas register sume, aku kene masuk labour room terus untuk cek bukaan.da seseap tuka baju.

9.00am
dalam labour room, bende petama yang nurse bwat kat aku, die shave kan *u*u kt private part.mak aih.malu aku oiiii.aku baru shave kot sebab taw da aku nak besalin arini.nurse soh aku tunggu doktor untuk cek bukaan bape.kat spital aku besalin ni, 1 bilek ade 2 patient.ok.doktor datang untuk VE (seluk).eeuww.rase takut+cuak sume ade sebab dengar pengalaman2 orang ade yang kate seluk menyeluk ni sakit.ade yang kate biase jek.ok.bile doktor da seluk, cek bukaan da 3cm.alhamdulillahhh.terus doktor pecahkan air ketuban.aku pun tataw kenape die cepat sangat pecahkan air ketuban.bile air ketuban keluar rase ssyhhhhh macam kite shi shi tapi kua banyak gile dan rase air tu panas je.hehe.dan taw la aku rase time seluk menyeluk neh macam mane.heheh.bagi aku rase die takla sakit sangat cume macam ngilu2.mase doktor seluk ade nurse untuk tenangkan aku.die soh aku tarik nafas panjang2 jangan fikir sakit.and yes.it works.

9.30am
suami temankan aku kat lr.kiteorang borak2 macam biase sebab aku belum ade rase sakit pape lagi.haa lupe nak btaw.lendir ngan darah kua tanpe ade rase sakit siket pun.time ni aku tepon mak ngan abah aku mintak ampun sume.cakap kat tepon pun macam da sedeh da.

12.00pm
masih belum ade rase sakit ape2.nurse tanye ade rase nak buang air besar ke tak.aku jawab tak.memang takde.tapi nurse cakap nak masukkan satu tiub tuk aku shi shi.erk.maen pakse2 plak.hehe.aku pun ok jek.ngilu la jugak mase die masukkan tiub tuh.tapi terus jerk syyhhhh.laju jek kua.hahahaha.

12.30pm
rase macam nak tebe*ak.maken lame maken kerap.oh macam ni saket kontraksi rupenye.tak dan da aku nak kire selang bape lame sume rase sakit tuh.heheh.suami pulak sentiase bezikir dan ajar aku bace ayat macam2.memule bleh la aku bace ayat2 yang mak kakak aku ajar sume.tapi bile saket maken kerap aku cume mampu selawat dan zikir allahuakbar je.
mak ngan abah sampai.dieowang nak jumpe suami, aku seap tak bagi.tak sanggup rase nak bagi suami kua.aku tade kekuatan nak rase saket sorang diri.haha.poyo.suami tepon abah cakap aku ngah sakit.die tak sampai ati nak kua.hah time tuh bleh plak aku cakap ngan die, pegi la kua jumpe abah.kot abah ade nak tanye ape2 ke.suami cakap die takkan tinggal aku lelame.mase tuh memang aku da tak mampu fikir ape.tahan saket sambil pejam mate.cakap pun da tak mampu.angguk2 geleng2 jek.hahah.
tak sampai lima minit, suami masuk.temankan aku lagi.kesian kat suami.tangan sebelah die aku pegang bwat ilang rase saket.setiap kali saket kontraksi tu datang aku pegang tangan die kuat2.sebelah tangan lagi tolong kipaskan aku sebab aku cakap aku panas sangat.aircond pun tak rase langsung.memule bareng telentang.pastu aku bareng mengiring.nurse kate bile kite mengiring kurang siket rase saket tuh.tp sebenanye same jek.cume bile kite mengiring, kite akan rase selesa siket bile bedepan saket kontraksi tu.
nurse datang masukkan tiub untuk aku shi shi lagi.memang takde langsung rase nak shi shi.tapi bile masuk je tiub tuh lancar jek kua.hahah.

2.00pm
doktor datang cek bukaan bape cm untuk kali kedua.saket memang da semakin kerap dan bertambah saket.dan jantung aku macam nak gugur bile doktor cek bukaan aku masih 3cm.what???! aku da saket sangat.patient sebelah katil aku plak da bukak 4cm.doktor bincang ngan suami.doktor cakap aku kene operate sebab da lima jam masih 3cm lagi.sepatutnye 1 jam 1cm.suami pun cakap la.kan selalu anak petama memang lambat.ade tak care laen selaen operate.aku da tak mampu fikir ape.dalam kepale da tebayang bengkung yang mak aku belikan.yang aku cube2 pakai sebelum ni.
doktor cakap die boleh bagi mase paling maksimum dua jam untuk tengok samaade aku boleh besalin normal atau operate.paling tidak bukaan kene la 7cm.kalau setakat 6cm, die tak boleh tunggu lagi sebab air ketuban da pecah.takut baby kene jangkitan kuman atau ape2 kemungkinan laen.
suami bagi kekuatan kat aku.die btaw mak abah sume adek beradik tolong doakan aku sebab bukaan tak berganjak langsung lepas 5jam.suami mintak aku tahan saket demi untuk anak kami.mase tu aku pasrah.operate pun operate la.huhu.suami cakap2 kat baby.soh baby tolong mommy die.mase tuh aku da sedeh.sempat nanges.suami pun tak sampai ati tengok aku saket.die nanges skali.oh dear.sayang sangat kat awak.mmuah.hehe.
saket maken terase.setiap kali saket nurse tak bagi aku meneran.die soh aku tarik nafas dalam2 pastuh hembus.aku bwat ape yang die soh.tapi kekadang aku terteran jugak.sakett oii mase tuh.bile teran macam lega siket.saket die rase macam nak berak sembelit tuh.ade bende nak kua, tapi takleh kua.hehe.doktor tanye samaade aku nak tambah ubat tahan sakit ke tak.eh harus la nak doktor oiii.die da tambah ubat tuh gune air yang masuk dalam tangan aku tuh.tapi tak kurang pun rase sakit =(
patient sebelah katil aku da surrender.die mintak operate.aku masih lagi betahan.salah satu sebab aku taknak operate sebab nanti lambat nak kurus lepas besalin.sempat lagi fikir nak jage badan tuh.hahah.

3.00pm
aku tahan saket sambil pejam2 mate.mulut tak henti berzikir.suami pun same.suami notice ade darah kua dari aku nye private part.die cakap kat nurse.tapi nurse cakap tu perkare biase.aku da tak sedar darah nak kua ke ape ke.yang aku taw.saket.saket.saket.tak lame lepas tu suami cakap lagi kat nurse darah aku banyak kua.nurse masih lagi cakap tuh perkare biase.eh2 ko bukan nak tolong cek kan aku ke ape ke..skali lagi aku pasrah.suami pun da tak cakap ape lagi pasal darah lepas tu.die cube tenang kan aku.nurse soh die urut2 belakang aku.tapi sorry sayang.aku jadi lagi tak selesa.
mak aku masuk lr.soh aku selawat bebanyak.tengok muke mak, aku jadi lagi sedeh.oh mak.macam ni rupenye sakit mak nak lahir kan aku.sayang sangat kat mak.

4.10pm
nurse cek bukaan aku.da 8cm rupenye.oh alhamdulillahhhhh.aku rase lega yang amat sangat bile taw da 8cm.ini bemakne aku bleh besalin normal tunggu mase sampi 10cm.nurse soh aku menten care penafasan dan pesan lagi jangan meneran.tapi kekadang aku teteran jugak.bukan die taw pun.heheh.die seap kan sume peralatan sementara tunggu doktor abes bwat operation kat patient sebelah katil aku tadi.

4.30pm
doktor sampai.bile die cek bukaan da 10cm.sekali lagi aku besyukur ya Allahh.doktor soh aku push bile rase sakit.dan bile rase sakit tu datang, aku push.lepas 2 3 kali aku push.doktor tak bleh tunggu lame.sebab heart bit baby maken slow.kene vakum.oh bwatla ape pun.janji baby aku selamat.yang kelakar, mase die nak masukkan vakum, sakit kontraksi datang,tapi die tak bagi aku push.so aku tahan.bile vakum da masuk kat tuttt sakit kontraksi pun ilang.so sume tunggu aku sakit.hehehe.

4.35
baru rase saket datang, aku pun push dan tepat 4.35pm bertambah la seorang lagi umat Nabi Muhammad S.A.W dimuke bumi ini.alhamdulillah ya Allahhh..nurse tunjuk kan aku baby tu dan terus bawak kebilik laen.aku tak henti2 ucap kan rase syukur semuanye da selamat.

bab jait menjait sambung entry laen la ye.macam bleh masuk slot akasia jek panjang cerita aku neh.heheh.btw kat bawah ni gambar puteri aku lepas tiga hari melihat dunia.



3 hari

2 comments:

  1. nta kenapa air mate aku tetibe je mengalir bace entry ko ni... xsabar nk melalui saat tu..doakan aku tau...

    ReplyDelete
  2. i will syg.setiap org yg kawen sume de keinginan tuk ade anak sendiri.cume rezeki tuh dtg lmbt atau cpt jerk.ko teruskan usaha dan jgn putus2 doa dr Allah k yang! mase tuh pasti akan tibe jugak.insyaAllah..

    ReplyDelete