Thursday, September 29, 2011

resepi kari ayam

ewahh.bangga nau tau masak kari ayam.hahaha.mestilah okay.aku bab masak letak-letak santan ni kureng siket.eh kureng banyak.hahaha.ok.ni resepi mak metua aku eh.harus blaja dari mak metua sebab tekak anak die kannn.kalo ikut tekak aku, import dari pak berahim pun boleh.kenal tak pak berahim? alaahhh.ko gi giant ke tesco ke.ko tengok ade macam-macam ko nak kat situ pak berahim bagi mudah keje ko.tinggal tambah air ngan ayam/daging.ikut suke ko.tak sampai 10 minit.dah seap.macam-macam ada.ni aku nak cerita pasal kari ayam yang sonang rupenye bile tau buat.kesian aku.huahuahua.

bahan-bahan untuk tumis (tumbuk takyah lumat sangat)
  • bawang merah besar 2 biji
  • bawang putih 3 biji
  • halia
neh campur bahan untuk buat sambal skali.jangan keliru plak.hehehe

bahan-bahan lain

a) 3 jintan manis, 1 bunga lawang.
b) cili kering yang telah di blend (amek dalam 1 sudu besar)
c) daun kari
e) 5/6 ketul ayam
f) 1/2 serbuk kari paket kecik
g) 1/2 santan kotak
h) 2 biji kentang
i) 1/2 keping asam jawa

cara-cara
  • masukkan bahan untuk ditumis tu
  • kemudian masukkan bahan a,b dan c.gaul hingga garing.
  • masukkan sikit je air bersama 5/6 ketul ayam dan letakkan 1/2 paket serbuk kari.
  • tambah lagi air dan masukkan bersama kentang yang telah dipotong.
  • tunggu sehingga kentang empuk dan air telah mendidih.
  • boleh masukkan 1/2 keping asam jawa kalo suke.takde paksaan.taknak masukkan pun takpe.hehe
  • akhir sekali masukkan 1/2 kotak santan.kacau sehingga sebati.seap =)
          
sedia untuk dimakan.

okay.rafiq ni suke makan kari ngan sambal belacan.kalo aku belasah jek nasi ngan lauk kari ni je pun boleh.pahtu dapat timun yang baru kua dari esbox.sedapnye..

     
the sambal.letak petai pun boleh.hehe

kelas memasak dah abes ye puan-puan sekelian.sambung resepi laen yang entah taktau ape plak.ceh.padahal orang laen pejam mate pun boleh buat.aku baru tehegeh-hegeh.hehe
taknak tengok ke muke orang bangge da pandai masak kari? huahuahua
 .

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

tadaaaaaa

.

.

.


gambar tuan tanah kene gune saiz large.hahahaha

 
oklah.arini aku balek setengah ari.nak anta medina gi cekap.lame tak cite pekembangan die kan.sampai uma nanti la ek.hehe.yang pasti dak tecit tu da pandai tunjuk pasaan skang.ikut sapa la tuh.hahaha.

ok.sekian.

bye.

Tuesday, September 20, 2011

gambar konvo

eh apehal nak cite gambar konvo tapi letak gambar raye.cenggini.ce korang tengok kat wall belakang tu.kan ade gambar banyak kan.haa skang fokus lak yang betul-betul tepi muke aku tu.pahtu zoom plak kat pompuan pakai jaket putih tu.ehem ehem.aku la tuh.huahuahua

aku ni kan pemalas nak hapdet belog kan tapi suke menjengah-jengah belog orang.ade la aku terbace pasal gambar konvo.what if suami/isteri ko ade gambar konvo dan yang kat dalam gambar tu muke boipren/gelpren lame die.takkan nak buang kottttt.tapi lagi TAK la kalo ko nak gantung bagi sume orang datang uma mak pak metua tengok jek.abes tu nak wat camne.hahahaha.entah.sebab aku tak lalui mende tu watpe nak fikir.hehe

rafiq konvo 2007 tak silap aku.kire masih dalam proses mengenali hati budi la kalo jawapan artis tuh.tapi tak kose okay nak cakap camtu.haha.dan alhamdulillah jodoh kami bekekalan sampai dapat mendirikan rumahtangga.sampai ke syurga lah hendaknye.amiiinn.dah ade anak pun.bayang kan kalo sebaliknye.haru je kan.ade tak yang dapat nasib camtu sebab penulis belog yang aku bace tu pun muke die kat gambar konvo suami die.hehe

oklah.tuh jek.hehe.sebelum tuh..

pelengkap hidup saye.

bye.

Thursday, September 15, 2011

Testing Testing!

Testing 1 2 3
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, September 13, 2011

Cinta Hati

Rindu gile kat budak ni skang.gi keje gelak-gelak dulu ngan die.balek keje kang takde buat mende laen nak maen-maen dulu ngan die.rindunye mommy kat awak medina!! takkan asyik nak call mama jek.mmm.tak sabarnye nak balek petang ni.

skang ni die da pandai nak manje-manje ngan mommy daddy die okeh.diva anak aku ni.kalau memang time die taknak duduk or kite letakkan kat mane-mane.die memang takkan nak.melentik-lentik badan sambil nanges terus kuat.
camni la rupenye kalau nanges.(mase ni nanges sebab aku amek sampul duet raye tak bagi die masuk mulut) ade carbon kan sayang.

sekejap jek anak mommy ni da 7 bulan lebih.pagi tadi first time die sebut 'ape'.banyak kali lak tuh.tuh pun da gelak2 mase dengar die sebut.seronok weii.hahahaha.sebelum ni die sebut papapa bababa mamama lebeh kurang cenggituh la.anak sorang kan.cenggini la.sume bende baru die buat, mak bapak die seronok lebih.huahuahua.

dari segi pergerakan plak masih lagi meniarap pahtu montot angkat-angkat.hahaha.pusing da 360darjah.memule aku letak die elok depan tv.tau-tau da nak sampai kehujung nak capai dvd dah.hahaha.die macam beralih tempat mase die golek-golek.faham tak? kalau tak, takpelah.hehe.

oklah.nak sambung makan kuih raye sambil ngadap pc duk tengok-tengok belog orang.best gak kan kalau ari-ari macam ni.cukup mase, balik.hehehe.

bye.

Monday, September 12, 2011

masak

'Dil, arini makan kat uma kakchik..mak masak'

lapang dada dapat mesej ni tadi.teruk kan? aku memang malas masak pun.malas kalau tau masak takpe ok.aku malas tambah-tambah lagi aku memang taktau masak.double teruk.cube bagi aku aku 4 bakul baju kotor yang penuh.aku bleh jek buat seap lipat sume tanpa bantuan sesape pun.tapi masak? sigh.

hujung minggu yang lepas dari tengari sampai la ke malam gi open house umah orang.dapo memang tak berasap.tapi kejadian malam semalam memang buat aku sentap betul.semalam zam boipren pipot wat open house kat kuchai lama.balek tuh gi plak open house uma zana kat putrajaya.ok.settled.takyah aku nak masak tuk malamnye.

TAPI

balik dari uma zana dalam kul 8, masih dalam kete, rafiq dah tanye aku.malam ni nak makan ape.adoiiiiii.lemah lutut aku.bukan ke tadi da makan kat uma zana.dahla dari tengari da kua uma.walaupun datang uma orang cume pot pet pot pet pahtu makan jek, tapi tetap penat ok.takkan balik uma aku kene masak lagi? tak cukup ke makan kat uma zana? alasan die, makan uma zana tu waktu petang.bile da lepak lelame da lapa balik.yang sebenarnye sape soh duk maen game kat uma orang.bile maen game, perut tak rase lapar kan.da masuk kete baru pasan, perut lapar.malas nak cakap banyak.bile emosi tak stabil kepek pisang zana bagi aku pun jadi isu.huh.

makan la nasi goreng kampung tapau kat kedai.aku terus tido.takde mood langsung.

bile bangun pagi rase bersalah plak.tak penah pun rafiq mintak lebih-lebih dari aku.air pun senang jek.air masak.takyah aku kene buatkan air panas ke ape sume tuh.tapi die baru tanye aku pasal nak makan ape semalam.aku da melenting.sorry eh sayang.from now onwards aku nak cube masak kat uma walaupun cume telo sambal hancur.tu pun kekadang jadi kekadang tak.hahahahaha.tapi kalo da penat sangat masak dalam mimpi jela.kehkehkeh

baru jek nanges beria mase mintak maaf raye rituh.tsk tsk.

Thursday, September 8, 2011

Selamat Hari Raya

haii semua.assalamualaikum..

mud nak menaip belum ade tapi aku taknak ketinggalan untuk wish kat korang semua;

'SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI
MOHON MAAF ZAHIR DAN BATIN'

sekian. =)