Wednesday, December 7, 2011

sayur bening

wah lame tak apdet tetibe nak kerek ngan menu simple ni.hahaha.aku ade bende nak apdet tapi asekla tetinggal pendrive.nak apdet kat umah jangan haraplah.baik aku layan medina.takpun tido.hehe.

baeklah datin-datin sekalian.kat sini aku nak tunjuk menu simple medina ye.tapi tu pun macam bangga jek masak ni sebab aku bace kat belog ummi maryam yang bayam merah banyak khasiat.barulah tehegeh-hegeh nak cari bayam kaler-kaler ni.hehe

bahan-bahan die.
 labu yang direbus terlebih dulu.

nak tau kisah labu ni tak.aku ni 'peghak' sikit.tak pernah masak labu.nampak sangat tolong mak masak kat dapur pun tak kan.hahahah.pahtu mase nak masak labu ni aku da macam.eh.apsal keras sangat ni.camne nak potong.camne nak buang kulit.sume macam susah jek.panggil rafiq die pun tak pernah buat.kesian kan.hahaha.jadi nye sesame la kiteowang bereksperimen bagai seap tepon akak aku camne nak uruskan labu ni.kotla aku beli labu mentah yang belum boleh dimasak ke.gile 'peghak' kan.memang lepas ni rafiq jela uruskan labu.ye sayang? hehe

 dah seap rebus.
nasi (tengah masak).aku skang da stat bagi medina makan nasi dah.

bahan-bahan

1/2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
labu
5 6 helai bawang merah
daging ayam
beras 1 pot kecik (2 kali medina makan)

tumis bawang.masukkan air secukupnye.kemudian masukkan ayam.tak lame lepas tu pulak masukkan sayur bayam tersebut.cehh.hehe.last skali bile tengok masakan dah nak masak, masukkan labu.dah siap.senang kan? beras masak asing.

semalam kan aku gi carrefour nak beli makanan medina.skang ni pun esbox tuh memang penuh sayur-sayur medina jela.untuk perut aku ngan rafiq.lame dah tak makan malam.diet katenye.kurus tak jugak.huahuahua.aku seap beli pasta lagi.berangan kan.aku ingat wiken ni nak bagi medina makan pasta la.macam seronok jek.

oklah.tuh jek.nanti sambung lagi eh.

bye!

No comments:

Post a Comment