Thursday, January 26, 2012

Menjaga Aib Suami

Peringatan untuk diri sendiri.insyaAllah akan terus berusaha menjadi isteri yang lebih baik dari hari ke sehari.

Sumber dari: SINI

Manusia tidak ada yang sempurna. Begitu juga dalam kehidupan seharian suami isteri, pastilah banyak kekurangan di sana sini.

Ketika seseorang telah menikah, maka isteri dan suami telah menjadi satu bahagian. Mereka bagaikan pakaian untuk satu sama lain. Dan fungsi utama pakaian adalah menutup aurat. Ertinya, masing-masing suami isteri harus berusaha menutup aib pasangannya, dan pantang mengungkapkannya kepada orang lain, walaupun keluarga sendiri.

Namun selalu kita jumpa realiti menyedihkan di luar sana. Banyak kaum wanita ibu-ibu membicarakan aib cacat atau cela yg ada pada suami mereka tanpa perasaan malu ataupun bersalah. Bahkan di mata mereka hal tersebut adalah perkara remeh, ringan dan begitu mudah menuturkan kata-kata. Perbualan yang berkaitan masalah kekurangan pada suaminya ketika melakukan hubungan badan dibuka secara terang-terangan. Mereka menceritakan masalah hubungan seksual sambil tertawa-tawa. Ketika asyik membicarakan kekurangan suami seakan lupa dengan diri sendiri. Seolah diri sendiri sempurna tiada cacat dan cela.

Pernahkah kita berfikir sejenak, mengingatkan pesanan Rasulullah SAW, mengenai hal ini,

“Dari Abu Sa’id al-Kudriy, IA berkata, Rasulullah saw bersabda : “Sesungguhnya manusia yang paling buruk kedudukannya di Hari kiamat adalah seorang lelaki (suami) yang bercampur (bersetubuh) dengan isterinya, kemudian menceritakan rahsia (isteri)-nya tersebut.” (HR. Muslim)

Manusia penuh dengan kekhilafan, begitu juga suami. Sebaik baiknya beliau, pastilah mempunyai kekurangan, aib, cacat dan cela. Tetapi adalah lebih baik jika kita menyimpan semua itu, dan menyibukkan diri ini untuk memeriksa dan mengira dan memperbaiki aib kita sendiri. Insyaallah hal itu sudah menghabiskan waktu tanpa sempat memikirkan dan mencari serta menceritakan kekurangannya. Tambahan pula orang yang suka mencari-cari kesalahan orang lain unutk dibicarakan atau diceritakan di hadapan manusia, Allah Subhanahu wa Ta’ala akan membalas dengan membongkar aib walaupun ia berada di dalam rumahnya.

Perkuatlah prinsip bahwa suami adalah separuh dari kita, menceritakan kekurangannya sama seperti menelanjangi diri kita sendiri. Perbuatan seperti ini selain tidak sesuai menurut perasaan dan akal sehat kita, ternyata syariat yg mulia pun mengharamkan.Ingatlah, Siapa yg menutup aib seorang muslim yang demikian keadaan Allah Subhanahu wa Ta’ala akan menutup aib di dunia dan kelak di akhirat.

Wednesday, January 18, 2012

down

aku punye mood down gile skang ni.babysitter medina cuti sebab ayah die kat kampung sakit tenat.wiken lepas tepon aku teresak-esak.aku pun soh banyakkan doa dan sabar je.aku memang takde tanye die pun bile nak balik ke ape.yelah kaan.ayah orang tu ngah sakit tenat.die pun memang bukan jenis amik cuti sesuke ni.

so hari isnin ngan selase yang lepas ni aku cuti lah.jage medina.seronok i tell u.bestnye kalau aku bleh benti keje dapat jage anak sepenuh mase ek.arini nak gi keje memang berat hati sangat lah.arini rafiq lak jage die.aku kene back to reality.gi keje.tapi kaaaaan.sedih gile.pagi-pagi slalu aku bawak die gi umah babysitter.arini die kene tinggal.aku nak turun bawah jek die macam merengek sikit.sayu hati aku.lagi sayu bile dapat mesej;

'i bwk medina turun, die terus jerit, maa.. pastu i letak dlm walker, die jln g dapur, masuk bilik, sume die jerit, maa.. ni tgh tgk tv, tetibe jerit maa..'

serius aku nak nangis.

sambung nantilah.bye.

Wednesday, January 11, 2012

Buy 1 Free 1

suke tak tengok tajuk tu? hehe.

ok.meh sini meh.sesape yang suke makan kenny rogers roasters jangan lepaskan peluang yang bleh dapat untuk arini jek.kalau beli set quarter meal tu free set quarter meal lagi 1.best kan? jimat rm16.90 kat situ.yeayyy! dahla sedap.dengan syarat korang kene pakai either baju, kasut atau aksesori merah mase datang kenny rogers arini.

aku dah terbayang muffin coklat die, macaroni and cheese, kuah blackpepper die yang sedap tuh.nyum nyum.apelagi.jom?

chop.sebelum tu sesape yang nak tau lebih lanjut bleh klik kat SINI

bye!

Thursday, January 5, 2012

11 months

serius medina dah 11 bulan.sekejapnye!!! ok.mase tak tunggu kite.kite yang kene kejar mase :) ni nak update sikit ape medina dah pandai di usia 11 bulan :D
  • tepuk-tepuk tangan bile mommy nyanyi.die pun babling same.kalau mommy benti nyanyi die marah.jerit-jerit soh nyanyi lagi.haha
  • menguap sambil tutup mulut.lepas tu sambung tepuk-tepuk mulut sambil bersuare.chomel
  • suke panjat sane sini.bleh begerak sendiri bile die berpaut kat mane-mane
  • masih belajar bertatih.datang die nye rajen, lame la die nak belajar jalan.cube datang die nye malas, seap tonggek-tonggekkan bontot taknak jalan.nak duduk.hahaha.sabar jelah.
  • die pronounce mommy as 'ame'.lebih prefer 'ame' die dari daddy.adoiii lah.manje sangat lah die neh.kekadang seap taknak ngan daddy nak mommy.hehe
  • garang.yang ni tatau ikut sape T________T kalau marah seap kua suara 'haahhhh'.pastu kalau die ngah maen ape-ape barang kite, kite tak sedar then kite amek dari die, die seap hentak-hentak kaki.kalau mase tu ngah meniarap, seap sembamkan muke.
ok.tu jek yang aku ingat.hehe.bende yang die dah mahir is babai (yang ni ngan guard pun aku soh babai T_______T) minum gune straw.cukup lah ni.kang lima tahun akan datang mesti aku rindukan saat ni.sekarang ni pun aku rindukan medina mase die masih pakai bedung lagi. :'(

us @ orchard hotel singapore

bulan depan medina dah setahun.plan nak sambut kecik-kecik jek.die pun belum faham lagi itu birthday die.kek die pun nanti mommy die yang melantak lebeh.abes lah makin gemok.hahahaha.tapi hadiah sempena die berumur setahun tu *sambil angkat-angkat kening kat daddy* aku tau.medina mesti suke and bile die dah boleh cakap mesti die akan hug and say 'thank you mommy' hahahaha.oklah.aku kalau bab berangan memang nombor satu.hehe.

bye.

Tuesday, January 3, 2012

Selamat Tahun Baru 2012

sekejapnye rase mase berlalu sekarang ek.tau-tau je dah nak sambut tahun baru lagi.umo aku tahun ni 27 siot.eh.tapi i forever 21.huahuahua.

selamat tinggal 2011.sayonara.2011 tahun yang tak mungkin aku lupekan.sebab tahun ni lah aku bergelar mak kepada anak aku yang sorang tu.dah nak setahun berlalu.aku dah hampir lupe sakit bersalin camne.ehhh.tapi tak bermakne aku nak tambah lagi ek.belum tiba masenye.hehe.

sempena tahun baru ni aku nak buat azam baru.harap nye tertunai la ye.tetiap tahun pun azam baru T_________T  memule aku berazam nak jadi isteri yang solehah.terjage solat lima waktu.mendengar kate suami.taknak kuat merajuk.sikit-sikit sentap.haha.nak loving-loving jek :D pahtu aku nak jadi mak yang terbaik untuk anak aku.i'll do anything for u sayang! pahtu aku nak ubahlah penampilan aku biar sopan sikit sesuai ngan usia.hehe.selain penampilan aku nak jage muke jugaklah.kalau tahun-tahun sebelum ni sesuke hati aku jek tak cuci muke terus tido.pasni taknak buat perangai tu lagi dah.badan toksah cakap.memang bende paling aku nak jage.hihi.

ape lagi ek.mmm kerja rumah ke kerja opis ke aku taknak tangguh-tangguh lagi dah.mmm tu je kot.ok.sebelum kite mulekan tahun baru yang indah ni (orang laen dah mulekan dua hari lepas dah.erkk?!) jom kite lupekan semua kenangan-kenangan yang tak best tak kire lah tahun lepas ke dua tahun lepas ke.tiga tahun seploh tahun ke.hehe.kenangan yang indah-indah jek kite ingat okayy :D

bye!